De la albirea celulozei clujene, la urdizarea Loteriei Române
GHE. BENEA (PDL), REGE LA LOTERIA ROMÂNĂ – JAF PE BANI PUBLICI CU TIBI URDĂREANU (UTI), REGE AL SUPRAVEGHERILOR…

Peste unsprezece milioane de euro trebuie să verse guvernul BOC, până în luna august a acestui an, în afacerea - păguboasă pentru bugetul de stat (şi în perioadă de criză cumplită!) - încheiată între Gheorghe BENEA, şeful pedelist al Loteriei Române (chimistul specializat, conform CV-ului, în „albirea celulozei de la Cluj”), şi regele - din timpul tuturor guvernărilor postdecembriste – contractelor nesimţite cu statul, fostul securist de curte al Elenei Ceauşescu (al cărui sediu de firmă, UTI, se află, la propriu, chiar în curtea... Cotrocenilor), Tiberiu URDĂREANU, specializat şi el în albiri de bani guvernamentali! Aşadar, prima grijă a clujeanului lui Emil Boc, Ghe. Banea, atunci când a fost investit in funcţia de preşedinte al Loteriei Române, a fost aceea de a incheia, in numele CNLR, un contract de peste 11 milioane de euro, pentru achizitia unor sisteme integrate de securitate, monitorizare si interventie; astfel, agentiile loto vor fi dotate in viitor cu camere video, butoane de panica, sisteme performante de detectie, pentru a preintampina eventualele atacuri ale talharilor; sistemul va fi instalat in toate cele aproximativ 2000 de agentii, chiar daca mai mult de jumatate dintre acestea NU sunt ale Loteriei, ci au statutul de agentii mandatare; aceste agentii nu participa in nici un fel la costurile legate de instalarea sistemului de securitate, dar vor beneficia din plin de acesta.
„Jaf la agentia loto din Drobeta Turnu Severin, talharie la agentia loto din Medgidia, jaf la agentia din Pitesti” – au fost cateva atacuri care, in toamna anului trecut, au vizat o serie de agentii ale Loteriei Romane si care au constituit mai degraba evenimente ce puteau deschide editiile unor emisiuni de tipul „Stirilor de la ora 5”. Potrivit repoterilor noştrii, pagubele financiare suferite in atacuri de agentiile loto vizate de talhari erau in fiecare caz de ordinul a 20-30 milioane de lei vechi. Mai mult au costat amenzile suportate de Loterie din partea Politiei pentru lipsa totala a unor masuri de pre-intampinare a atacurilor de acest tip. In urma evenimentelor, conducerea pedelista a Loteriei Romane a decis ca se impune o decizie radicala: agentiile loto vor fi dotate in viitor cu camere video, butoane de panica, sisteme performante de detectie. Cu alte cuvinte, era absoluta nevoie de achizitia unor sisteme integrate de securitate, monitorizare si interventie. Prin urmare, pe 14 octombrie 2009, se lanseaza procedura de achizitie publica, la care sunt acceptate ofertele a trei firme specializate din domeniu: IMSAT, Shelter Security si UTI (ultimele doua apartin lui Tiberiu Urdareanu). La licitatie se plaseaza pe primul loc oferta IMSAT, care insa este declarata neconforma de catre comisia de licitatie. Asa ca procedura de achizitie publica este derulata cu firma situata pe locul doi, Shelter Security. Pe data de 26 ianuarie 2010, intre Loteria Romana si Shelter Security se incheie contractul numarul 22, cu valoarea de 45.964.776 lei noi (aproape 11,5 milioane de euro). Contractul urmeaza sa se deruleze pe perioada a 18 luni, iar Shelter Security se obliga sa instaleze sistemul integrat de securitate si sa ii asigure mentenanta. Acest sistem de supraveghere urmeaza sa acopere toate agentiile care vand produsele Loteriei Romane. Adica exact 1958 de agentii. Numai ca, surpriza, dintre cele aproape 2000 de agentii, mai mult de jumatate (1035, la sfarsitul anului 2009) nu sunt ale CN Loteria Romana, ci au regim de agent economic mandatar, adica, mai pe intelesul cititorilor, vinde produsele Loteriei intr-un sistem asemanator francizei. Am intrebat conducerea Loteriei romane ce se intampla in cazul in care o agentie loto in regim mandatarial inregistreaza un eveniment neprevazut (distrugere, furt, talharie, etc ). Cine poarta responsabilitatea suportarii pagubei, CN Loteria Romana sau firma mandatara ? Raspunsul primit de la conducerea Loteriei a fost fara echivoc: responsabilitatea intr-un asemenea caz este a agentului economic mandatar. Prin urmare, apare si intrebarea de bun simt: de ce nu cere conducerea Loteriei ca firmele mandatare sa incheie polite de asigurare contra riscurilor de furt/ talharii sau sa contribuie cu bani la sistemul ce va fi implementat? Nu stim, dar credem ca putin ii pasa, fiindca loteria nu este a lor, ci a noastra, a tuturor. Ei doar o administreaza.
Revenind, putem simplifica aceasta afacere a sistemelor de securitate pentru Loterie astfel: eu (Loteria) cumpar un sistem de securitate de 11 milioane de euro, voi (agentiile loto mandatare) nu puneti bani, nu este nicio problema, platesc eu ca sa va apar pe toti, desi aia nu e casa mea. Frumoasa afacere! Ca statul este un manager prost nu ne-am indoit niciodata. Dar cand este si fraierit de Urdareanu, incepe sa ne fie mila de el… asta ca sa nu afirmam ca pedelistul lui Boc face afaceri in numele Loteriei cu insusi naşul său.
Simona FICA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu