![]() |
www.army.md |
Potrivit colonelului Andrei Şarban, comandantul Comandamentului Logistic al Armatei Naţionale, R. Moldova este prima ţară din lume care a neutralizat stocurile de muniţii cu fragmentare din dotare. Proiectul s-a desfăşurat cu suportul organizaţiei non-guvernamentale „Norwegian People’s Aid”, Misiunii OSCE în R. Moldova şi implementat cu fonduri externe în valoare de circa 111 mii euro.
Guvernul Spaniei a contribuit cu 61 mii euro, iar circa 50 mii euro reprezintă contribuţia Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.
Şarban a stipulat că: „În cadrul evenimentului a fost prezentat şi procesul de distrugere prin presare a corpurilor de bombe din care au fost extrase sub-muniţiile. Proiectilele rămase au fost nimicite astăzi împreună cu sub-muniţiile extrase din bombele de aviaţie, prin explozie. Anume acest moment marchează nimicirea completa a muniţiilor cu fragmentare”.
La rîndul său, viceministrul Apărării Igor Panfile a menţionat că: „Sîntem recunoscători partenerilor externi pentru asistenţa tehnică şi financiară. Îmi exprim convingerea că prin implementarea cu succes a acestui proiect, Moldova va da un exemplu demn de urmat şi ţărilor din regiune care s-au angajat să renunţe la producerea, stocarea, utilizarea şi transferul muniţiilor de acest fel”.
Şeful Misiunii OSCE în R. Moldova Philip Remler a apreciat profesionalismul geniştilor militari şi performanţele Armatei Naţionale în procesul de implementare a proiectului respectiv.
De asemenea doamna Jane F. Anderson, consilier al Departamentului operaţiuni de nimicire a minelor„ Norwegian People’s Aid” a specificat: „Muniţiile cu fragmentare sînt o problemă globală existentă nu doar în Moldova, dar şi în alte ţări ale lumii. Ne bucurăm că organizaţia noastră a contribuit la proiectul de nimicire a acestor genuri de arme, periculoase pentru securitatea şi integritatea unei ţări.”
Totodată, colonelul Iurie Dominic, Şeful Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, comandantul Armatei Naţionale a informat că: „Paralel a fost planificat şi executat un proiect naţional similar celui de nimicire a bombelor de aviaţie, pentru distrugerea proiectilelor de artilerie cu fragmentare de calibrul 152 mm. În perioada aprilie-mai curent, în cadrul acestui proiect naţional au fost nimicite 822 de proiectile de artilerie cu fragmentare din cele 834 aflate la evidenţă”.
În total, Armata Naţională a avut în dotare 78 de bombe cu fragmentare rămase ca moştenire din perioada sovietică. Aceste muniţii au fost produse în perioada anilor 1961 – 1987 şi termenul de valabilitate tehnică expirat. În perioada de desfăşurare a proiectului menţionat, bombele de aviaţie cu greutatea de circa 200 - 500 kg au fost dezmembrate şi nimicite într-un poligon securizat. În această operaţiune au fost implicaţi 20 de genişti ai Armatei Naţionale. Geniştii militari pentru îndeplinirea misiunii au fost menţionaţi de către conducerea Ministerului Apărării cu medalii şi diplome.
R. Moldova a semnat „Convenţia privind muniţiile cu fragmentare” la 3 decembrie 2008, la Oslo, Norvegia. Convenţia în cauză prevede renunţarea la producerea, stocarea, utilizarea şi transferul muniţiilor de acest fel.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu