Guvernul renunţă la 60.000 de bugetari sau îngheaţă salariile şi în 2011
Măsura trebuie luată până pe 15 octombrie, când guvernanţii se vor duce în Parlament cu bugetul pe anul următor.
Numărul de bugetari va trebui redus cu 4% în 2010, respectiv cu aproape 60.000 de persoane, iar dacă Guvernul nu va lua acceastă măsură până în octombrie, salariile angajaţilor de la stat vor fi îngheţate şi în 2011, pentru a ne încadra în ţinta de
cheltuieli convenită cu FMI, au declarat surse guvernamentale.
"Dacă nu se dau afară cel puţin 4% din angajaţii de la stat, nu putem indexa salariile angajaţilor din sistemul bugetar în 2011. Măsura trebuie luată până pe 15 octombrie, când ne ducem în Parlament cu bugetul pe anul următor. Dacă nu se ia această decizie, şi numărul disponibilizaţilor va fi mai mic de 60.000, salariile vor fi indexate foarte puţin, cu diferenţa de bani care se economiseşte în acest fel", au precizat vineri, pentru NewsIn, surse guvernamentale.
Citeste materialul integral pe
Realitatea.net
Stolojan: Ieşirea din criză a României va fi mai dificilă decât ne închipuim
Ieşirea din criză a României va fi mai dificilă decât se anticipează, întrucât ţara a intrat în criză "absolut dezarmată" din punct de vedere al politicii monetare şi fiscale, singura şansă fiind realizarea reformelor, a declarat, vineri, Theodor Stolojan, membru în Parlamentul European, relatează Mediafax.
"De data aceasta, spre deosebire de deceniul precedent, respectiv perioada 1991 - 1999, România nu mai are nicio altă şansă să prevină alte riscuri decât să facă ceea ce trebuie, reforme", a spus Stolojan în cadrul conferinţei "Privind spre viitor: România şi strategie
Europa 2020".
El a explicat că politicile macroeconomice ale României nu au reuşit să gestioneze echilibrul extern, iar depăşirea vulnerabilităţilor create la mijlocul anului 2008 s-a făcut prin producerea altor riscuri, precum costul finanţării externe a statului.
Oficialul Parlamentului European a arătat că majorarea cu 1% a dobânzilor pe piaţa internaţională înseamnă pentru România un miliard de euro risc suplimentar de dobânzi.
"România nu mai are timp de a tărăgăna reformele esenţiale. (...) România este în prezent la 31-32% cu resursele fiscale (ponderea veniturilor fiscale în PIB - n.r.), în timp ce media din UE ajunge la 39-40% sau mai mult. Treaba nu se rezolvă de la sine", a mai spus Stolojan.
În ceea ce priveşte cercetarea şi dezvoltarea, pentru care statele UE vor trebui să aloce conform noii agende 3% din PIB până în 2020, Stolojan a lăsat să se înţeleagă că în România conceptul se bazează mai degrabă pe imitaţie decât pe inovare.
"Studiile recente arată că imitaţia inteligentă este mult mai răspândită decât inovarea. Nu vreau să dau mai multe detalii", a continuat Stolojan.
El a menţionat că cele mai importante criterii pe care trebuie să se bazeze România în continuare sunt creşterea competitivităţii şi productivităţii.
"Orice alt subterfugiu nu ne face decât rău", a concluzionat membrul Parlamentului European.
Timiş: Un bărbat a înjunghiat trei membri ai aceleiaşi familii
Un bărbat din Timişoara, suspectat că a înjunghiat în noaptea de vineri spre sâmbătă trei membri ai aceleiaşi familii, a fost arestat sâmbătă după-amiază pentru 29 de zile de magistraţii Tribunalului Timiş, acesta fiind acuzat de tentativă de omor. Potivit reprezentantului Biroului de Presă al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş, Marinela Apostolache, atacul a avut loc într-un imobil situat în zona Complexului Studenţesc din Timişoara.
"Am fost sesizaţi prin intermediul apelului unic de urgenţă 112 că într-un imobil de pe strada Mioriţei din Timişoara o persoană a fost înjunghiată. Ajunşi la faţa locului, poliţiştii au constatat că erau trei persoane care prezentau urme de înjunghiere, din care un bărbat şi două femei. Acestea au fost transportate de urgenţă la Spitalul Judeţean pentru acordarea de îngrijiri medicale", a declarat Marinela Apostolache.
Conform anchetatorilor care se ocupă de acest caz, din primele verificări şi din discuţiile cu martorii, aceştia au aflat că suspectul locuieşte pe aceeaşi stradă cu cele trei persoane înjunghiate. Din relatările martorilor, bărbatul suspectat de atac a consumat băuturi alcoolice vineri seară în blocul în care locuiau cei trei, cu un vecin al acestora. Apoi, când a plecat spre casă, s-a întâlnit pe scară cu femeia agresată, cu care s-a luat la ceartă.
Potrivit unui martor al incidentului, în conflict au intervenit soţul femeii şi fiica acestuia. La un moment dat, agresorul a scos un cuţit şi l-a lovit pe bărbat în gât, pe fiica acestuia în piept, iar pe soţia lui a tăiat-o pe mâini, apoi a fugit când mai mulţi vecini au intervenit şi au reuşit să îi ia cuţitul din mână.
Cele trei victime au fost transportate de urgenţă la Spitalul Judeţean din Timişoara. Potrivit medicilor, starea lor este stabilă.
Agresorul a fost căutat de poliţişti, fiind prins de un echipaj al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi într-o piaţă din municipiu. Potrivit şefului echipajului de jandarmi care l-a prins pe bărbat, căpitanul Petre Marocico, suspectul, Gheorghe B., în vârstă de 52 de ani, a fost depistat, sâmbătă la prânz, de un jandarm care se afla în timpul liber, în zona Pieţei "Badea Cârţan" din Timişoara, şi care l-a identificat pe acesta în baza semnalmentelor.
Bărbatul a fost audiat sâmbătă de procurori, care au decis reţinerea acestuia pentru 24 de ore. Ulterior, bărbatul a fost prezentat magistraţilor Tribunalului Timiş, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.
Potrivit reprezentantului Biroului de Presă al IPJ Timiş, magistraţii Tribunalului Timiş au dispus arestarea preventivă a bărbatului.
"După audieri, Gheorghe B., de 52 de ani, din Timişoara, a fost acuzat de procurori de tentativă de omor şi a fost prezentat în cursul zilei de azi (sâmbătă - n.r.) magistraţilor Tribunalului Timiş, care au decis arestare sa preventivă pentru o perioadă de 29 de zile", a declarat Apostolache.
Sursa stire MEDIAFAX
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu